Ackord förståelse

maj 7, 2020 0 av Robyn

Jag är ingen musiker, så ta inte mig för en musiker här som ska lära er om kompositionstekniker i olika skalor. Nej. Jag är hobbygitarrist och kan väldigt lite om saken, jag vet hur man hittar fram ackord att spela på gitarren, det gör jag enklast genom att googla eller i en app jag har för det men mer än så kan inte jag.

Det finns dock jäkligt mycket kunskap ute på YouTube. Det är så många människor som ägnar sin tid att skapa videos som tillför något till mänskligheten, till skillnad frän SÅ många videos på youtube som inte tillför något bara underhållning. Ta mig inte fel, jag tycker inte det är helt fel med lite underhållning men ibland är det bara för mycket.

Jag har suttit alltså och kolla lite på hur det här med att skriva går till och tänkte att jag skulle dela med mig av vad jag har lärt mig.

För det första måste man förstå att det finns något som heter en SKALA, det vill säga att tonerna byggs på ett visst sätt. Tänk dig ett piano, ni vet att i ett piano går tonerna från C till C där de vita tangenter representerar en viss ton och de svarta är antingen AISS eller BESS, mer teoretisk heter det C# (C-aiss) eller Cb (C-bess).

Om vi tar C-skalan:

C D E F G A B C

1 2 3 4 5 6 7 8/1

Varje sådan ton representerar även en ackord, en ackord består av minst 3 noter som tillsammans bildar ackorden. Den där tonen kallas grundton och då heter ackorden någon ackordtyp

Vad finns för ackordtyp:

Dur, moll, överstigande, förminskad, sus2 eller sus4.

Ni kanske har sett ibland att det står:

”Cm7/Eb”. Det be

En C-ackord består av tonerna C – E – G. Det är en C-dur som betecknas C men ni ser att det står ett m där efter C = Cm, det betyder att C-ackordet är i moll, vilket betyder att ackorden kommer med en liten ters (läs mer i länken).

Vidare ser du att det står en 7. Det är de så kallade färgningar. Det betyder att förutom att spela C – Em – G i ackorden, ska du också spela B, som är den sjunde tonen ifrån C som grundton. Sen kommer ett snedstreck / och ett Eb, vilket betyder att i basen måste man spela ett Eb, som är tersen i ackorden.

Nu har du lärt dig hur du läser av en ackord och vad det betyder!