Persisk mat

juli 5, 2021 0 av Robyn

Hej! 

Livet är gött nu 🙂 killen och jag har det fint ihop. Resan till hans släktingar i Norrland har vi bokat till slutet av augusti, känns pirrigt att träffa dom! Vi hade egentligen tänkt åka tidigare men så fick jag ett sommarjobb lite hastigt och lustigt.

Har börjat jobba på en restaurang, ett litet mysigt ställe som fokuserar på persisk mat, mumma! Ägarna är supertrevliga och tar sig tid att lära upp mig, även sånt som de egentligen inte hade behövt göra. Det är en familj som driver den och efter första arbetsdagen bjöd de mig med att äta middag med dem allihopa. 

Så nu har jag lärt mig massor av nya termer som jag inte hade en aning om vad det hette eller betydde förut, till exempel bong system för restaurang, vilket är att man från kassan ger en slags signal, bong, till köket med allt som kunden har beställt. Den numrerade bongen skrivs ut och det står även om det är take away eller om kunden har särskilda önskemål som till exempel allergi mot nötter. Himla smidigt! 

Mamman i familjen har lovat att lära mig lite persisk matlagning, ska bli så kul och spännande! Är ju inte direkt den typen av mat som jag växte upp med och det är ju aldrig samma sak att försöka själv från en kokbok i jämförelse med att få en privatlektion från en lokal expert. Lyckas jag lära mig bra ska jag bjuda pojkvännen sen på en fin middag med persisk mat.

Det första jag har fått lära mig är att koka ris. Haha, låter konstigt kanske men i Iran kokar man riset på olika sätt för att få olika smaker och konsistenser. Det jag gillar bäst är “polo” metoden som ger ett fluffigt ris för att man först kokar riset i mycket vatten och sen när det är 3/4 kokt så häller man av vattnet och lägger locket på, under svag värme, tills det är klart tack vare ångan inuti. 

Ris är basen i många persiska rätter så det gäller att kunna koka det rätt. Det är också vanligt med kött, fisk, lamm eller kyckling (men inte fläsk som är förbjudet, haram). Men för oss som föredrar vegetariskt finns det gott om goda alternativ, de är mästare på att laga aubergine och en mängd olika grönsaker då de är grymma på att krydda maten, med exemplevis saffran, gurkmeja och mynta.